Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken Arnhem

Geschreven: 26-01-2024
Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken Arnhem

Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken 

Provincie Gelderland wil dat meer mensen de provinciale kunstcollectie leren kennen en komen bezoeken. De collectie bestaat uit kunstwerken of kunstenaars met een link met onze provincie.  

In aanvulling op de rondleidingen en tentoonstellingen onderzoekt de provincie of het mogelijk is om meer bijeenkomsten over actuele thema’s te organiseren rond de kunstcollectie. Ook kijkt de provincie of kunstwerken kunnen rondreizen langs inwoners van Gelderland.  

Ambassadeur van Gelderse beeldende kunst 

De provincie heeft Cultuur Oost gevraagd om voorstellen te doen om de kunstcollectie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De provincie onderzoekt op dit moment wat er mogelijk is. Provincie Gelderland is ambassadeur van de Gelderse beeldende kunst. Kunstwerken kunnen helpen met een nieuwe blik op de werkelijkheid en zorgen voor een aanleiding voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat wil de provincie nog meer mogelijk maken.  

2600 kunstwerken 

Provincie Gelderland heeft een collectie van 2600 kunstwerken, die allemaal een relatie met Gelderland hebben. Daarvan is zoveel mogelijk te zien in de gebouwen, op werkplekken en door wisselende tentoonstellingen in het provinciehuis die voor iedereen te bezoeken zijn. En dat lukt ook: 35% van de kunstwerken uit de provinciale collectie wordt tentoongesteld. Voor musea ligt de norm bij 2%. Jaarlijks zijn er dan ook tientallen rondleidingen op vaste dagen, of op afspraak. Eens per 3 à 4 jaar is er een tentoonstelling met nieuwe aanwinsten.  

Jaarlijkse thematentoonstelling 

Ook is er elk jaar een tentoonstelling rond een thema. In 2024 is dat ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’. Tijdens de Uitnacht en de Openmonumentendag is er een aangepast programma rond de kunstcollectie.  

Uitnacht Arnhem 

Ervaar vanavond 26 januari 2024 tijdens de Uitnacht de tentoonstelling, en neem een koptelefoon of oortjes mee! U kunt de tentoonstelling op kousenvoeten bezoeken voor een extra ervaring. En er is meer te doen: 

  •      Ontdek Gelderse klei en maak samen met keramiste Lobke Vrensen een duimpotje. 
  •      Bekijk de korte abstracte film Planktonium door filmmaker en fotograaf Jan van IJken. 
  •      Hoe zien verschillende grondsoorten eruit door een microscoop? En hoe verschillen grondsoorten in geur? Ga op ontdekking met Gea Wissels. 
  •      Proef Gelderse groenten die zijn gegaard op turf, met chefkok Rens Pörtzgen. 

Nieuwe kunstwerken 

Om de kunstcollectie levend en actueel te houden is het belangrijk om ook nieuwe werken te kopen. Met nieuwe aankopen is het mogelijk om nieuwe en actuele verhalen en thema’s onder de aandacht brengen. En krijgt de bestaande kunstcollectie een nieuwe betekenis. De provincie krijgt ook wel eens kunstwerken aangeboden uit de nalatenschap van kunstenaars. Het budget voor nieuwe aankopen is 20.000 tot 30.000 per jaar. 

Wilt u meer weten over de kunstcollectie, kijk dan hier:  

​Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Gelijk spel in Tiel voor N.I.V.O.-Sparta

ZALTBOMMEL - N.I.V.O.-Sparta pakte in de uitwedstrijd tegen Theole in Tiel geen winst. Het treffen tussen de nummer twee en drie van de ranglijst eindigde in een gelijke stand 0 tegen 0, maar overheerste een tevreden gevoel.

N.I.V.O.-Sparta speelde eerder in Zaltbommel een zeer las...

Brocante Markt Zaltbommel heeft nog plek voor standhouders

ZALTBOMMEL - Zaterdag 22 juni bruist de historische binnenstad van Zaltbommel en ‘ademt alles wat een echte oude vestingstad tot zijn recht laat komen.’ De tijd is van 10.00 tot 17.00 uur.

Van de Oude Vismarkt, langs de Gasthuiskapel naar de Boschstraat is er een brocante ma...

Eerste Cultuurmakelaar gemeente Zaltbommel is gestart

ZALTBOMMEL - Mees Heijman is woensdag (1-5) begonnen als eerste Cultuurmakelaar binnen gemeente Zaltbommel. In opdracht van de gemeente heeft Stichting Cultuurcluster Zaltbommel de Cultuurmakelaar aangetrokken. Dit als vervolg op komt de Cultuurvisie “Verder Ontwikkelen”.

...