Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gelderland wil de ontwikkeling energy hubs moeilijke tijden doorzetten Arnhem

Geschreven: 02-02-2024
Gelderland wil de ontwikkeling energy hubs moeilijke tijden doorzetten Arnhem

De gevolgen van netcongestie dreigen nu al fors te worden voor Gelderland. Er is nog minder ruimte op de stroomnetten dan gedacht, zegt netbeheerder TenneT. Initiatieven die het stroomnetwerk juist moeten ontlasten komen hierdoor in gevaar. Gelders energiegedeputeerde Mol hecht een groot belang aan het wel door ontwikkelen van energy hubs. “Nu stil zitten, is geen optie.” 

Er is nog minder ruimte op het elektriciteitsnetwerk dan gedacht. Er moet ‘maatwerk’ komen rond de realisatie van toekomstige energy hubs in Gelderland, Flevoland en Utrecht (FGU), aldus de netbeheerder. Hiermee wordt een rem op Gelderse, lokale initiatieven gezet, die juist perspectief willen bieden aan bedrijven die zitten te springen om een aansluiting. Gelderland is geschrokken van deze boodschap en roept TenneT op om samen met de geplande hubs te kijken onder welke condities het wèl kan. Het gaat om Gelderse locaties in o.a. Duiven, Zutphen, Nijmegen, Harderwijk, Barneveld , Ermelo,  Overbetuwe, Apeldoorn en Deventer. Gelderland wil daarom op korte termijn duidelijkheid. Wat kan er - wat het ontlasten van het stroomnetwerk betreft - nog wel aan initiatieven ontwikkeld worden? Gelderland staat klaar om met netbeheerders, bedrijven en gemeenten dit maatwerk te leveren. De provincie snapt het belang van een stabiel netwerk, maar wil ook perspectief voor onze bedrijven. Daarom wil Gelderland - in samenwerking met FGU-partners - op een select aantal locaties energyhubs realiseren. Een nationale pilot met experts van LAN (landelijk actieprogramma netcongestie) m.m.v. het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de netbeheerders. 

Bij de eerste zorgen die over netcongestie werden geuit, moesten de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht rekening houden met 2026. Inmiddels blijkt de impact al veel groter. Een zeer zorgelijke situatie, wat Gelders gedeputeerde Ans Mol betreft. ”We moeten door, stil zitten is geen optie.”  Nu wordt duidelijk dat ook de initiatieven die netcongestie moeten ontlasten, onder druk komen te staan. Met mogelijk forse consequenties voor inwoners en het bedrijfsleven.

Gelders energiegedeputeerde Ans Mol: “Vandaag beseffen we dat de netcongestie sneller op onze provincies afkomt. Ik wil meer duidelijkheid van TenneT, ik wil weten waar we aan toe zijn. We betreuren het dat de energy hubs, die eigenlijk bijdragen aan het ontlasten van het stroomnetwerk, vertraging lijken op te lopen. Desondanks gaan we er alles aan om aan de door ons voorgestelde pilots een succes te maken. Dat verdienen onze inwoners en bedrijven.” 

Gelders gedeputeerde voor Economie, Helga Witjes, vult aan: ”We hebben met ondernemers uitgewerkte plannen gemaakt voor energyhubs op bedrijventerreinen en die staan in de startblokken. Teleurstellend om dan te horen dat die ook niet meer overal kunnen. We moeten voorkomen dat de regionale economie stilvalt. Dat dreigt te gebeuren als ondernemers op bedrijventerreinen niet verder kunnen. Daarom doen we een klemmend beroep op de netbeheerders om ons én ondernemers zo snel mogelijk inzicht te geven hoe en waar we wél energyhubs kunnen realiseren. Zodat we landelijk kunnen laten zien wat wél kan én Gelderse ondernemers perspectief kunnen bieden."

Om de gevolgen van netcongestie zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft Gelderland het Plan van aanpak Gelderse energie-infrastructuur (GEIS) ontwikkeld. Hierin werken overheden en netbeheerders samen aan oplossingen om energie voor inwoners en bedrijven te realiseren, ondanks de verwachte problemen rondom de elektriciteitsvoorziening. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Gelijk spel in Tiel voor N.I.V.O.-Sparta

ZALTBOMMEL - N.I.V.O.-Sparta pakte in de uitwedstrijd tegen Theole in Tiel geen winst. Het treffen tussen de nummer twee en drie van de ranglijst eindigde in een gelijke stand 0 tegen 0, maar overheerste een tevreden gevoel.

N.I.V.O.-Sparta speelde eerder in Zaltbommel een zeer las...

Brocante Markt Zaltbommel heeft nog plek voor standhouders

ZALTBOMMEL - Zaterdag 22 juni bruist de historische binnenstad van Zaltbommel en ‘ademt alles wat een echte oude vestingstad tot zijn recht laat komen.’ De tijd is van 10.00 tot 17.00 uur.

Van de Oude Vismarkt, langs de Gasthuiskapel naar de Boschstraat is er een brocante ma...

Eerste Cultuurmakelaar gemeente Zaltbommel is gestart

ZALTBOMMEL - Mees Heijman is woensdag (1-5) begonnen als eerste Cultuurmakelaar binnen gemeente Zaltbommel. In opdracht van de gemeente heeft Stichting Cultuurcluster Zaltbommel de Cultuurmakelaar aangetrokken. Dit als vervolg op komt de Cultuurvisie “Verder Ontwikkelen”.

...