Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Europees geld beschikbaar voor leefbaar platteland Arnhem

Geschreven: 19-01-2024
Europees geld beschikbaar voor leefbaar platteland Arnhem

Inwoners, buurtorganisaties, agrariërs, stichtingen en verenigingen in 6 Gelderse gebieden kunnen vanaf het voorjaar van 2024 subsidie aanvragen vanuit het Europese programma LEADER. Het gaat om projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland en passen binnen de Lokale Ontwikkelingsstrategie voor dat gebied.

 Lokale plannen per gebied
In de gebieden Achterhoek, De Liemers, Rijk van Nijmegen Maas en Waal, GEUS (Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld), Rivierenland en IJsselvallei gaat de regeling naar verwachting gespreid open tussen 1 april en 1 juni. 34 gemeenten en 3 waterschappen hebben per gebied een Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) opgesteld, samen met betrokkenen uit de regio. Initiatieven die passen bij deze strategie komen in aanmerking voor de Europese subsidie. Het kan gaan om verandering naar een duurzamere bedrijfsvoering voor boeren en tuinders, maar ook het verbeteren van de sociale samenhang in de regio door behoud van voorzieningen. Zoals het herbestemmen van een dorpsgebouw.

 Aanvragen en meer informatie
Voor elk gebied wordt een Lokale Actiegroep (LAG) opgericht die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS). Meer informatie over de regeling en de aanvraagprocedure is binnenkort verkrijgbaar bij de LAG van het betreffende LEADER-gebied. Verwacht wordt dat de Lokale Actiegroepen eind maart zijn geïnstalleerd.      

 Voorbeelden
In de vorige periode (2014-2022) was alleen de Achterhoek een LEADER-gebied in Gelderland.  Succesvolle projecten waren bijvoorbeeld: Stadsboerin Doetinchem (https://stadsboerindoetinchem.nl/), aanleg van fiets- en wandelpad ‘Kerkenpaden’ en belevenisboerderij Kotten. Meer informatie over LEADER Achterhoek kunt vinden op de website (https://www.leaderachterhoek.nl/).

 Bundeling van geld
In totaal is voor de periode 2023-2027 9,8 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van de 6 Lokale Ontwikkelingsstrategieën. Hiervan is 5,6 miljoen beschikbaar gesteld door de Europese Unie, 0,8 miljoen door de provincie Gelderland en dragen de gemeenten en waterschappen 3,4 miljoen bij. 

 LEADER
LEADER staat voor 'Liaison Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale'. Dat betekent vrij vertaald 'Samenwerking voor Plattelandsontwikkeling'. Het doel van LEADER is het versterken van de gebiedsgerichte economie en het ontwikkelen van het platteland en een duurzame landbouw. Meer informatie over LEADER kunt u vinden op de website van LEADER Netwerk Nederland (https://www.leader-netwerk-nederland.org/).

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Gelijk spel in Tiel voor N.I.V.O.-Sparta

ZALTBOMMEL - N.I.V.O.-Sparta pakte in de uitwedstrijd tegen Theole in Tiel geen winst. Het treffen tussen de nummer twee en drie van de ranglijst eindigde in een gelijke stand 0 tegen 0, maar overheerste een tevreden gevoel.

N.I.V.O.-Sparta speelde eerder in Zaltbommel een zeer las...

Brocante Markt Zaltbommel heeft nog plek voor standhouders

ZALTBOMMEL - Zaterdag 22 juni bruist de historische binnenstad van Zaltbommel en ‘ademt alles wat een echte oude vestingstad tot zijn recht laat komen.’ De tijd is van 10.00 tot 17.00 uur.

Van de Oude Vismarkt, langs de Gasthuiskapel naar de Boschstraat is er een brocante ma...

Eerste Cultuurmakelaar gemeente Zaltbommel is gestart

ZALTBOMMEL - Mees Heijman is woensdag (1-5) begonnen als eerste Cultuurmakelaar binnen gemeente Zaltbommel. In opdracht van de gemeente heeft Stichting Cultuurcluster Zaltbommel de Cultuurmakelaar aangetrokken. Dit als vervolg op komt de Cultuurvisie “Verder Ontwikkelen”.

...