Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Eerste Herdertjestocht Zaltbommel groot succes Zaltbommel

Geschreven: 17-12-2023
Eerste Herdertjestocht Zaltbommel groot succes Zaltbommel

De allereerste Herdertjestocht door de historische binnenstad, georganiseerd door de gezamenlijke Bommelse kerken, kan de boeken in als zeer geslaagd. Naar verluidt liepen meer dan 850 mensen de gratis tocht, mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

De Bommelse herdertjestocht voerde, behalve langs een gezellig draaiorgel op de Markt, ook langs tien Bijbelse taferelen die in de binnenstad waren opgebouwd. Samen vertelden de tableaus de geboortje van het Kindje Jezus en wat daar zoal aan vooraf ging. De deelnemers konden zich bijvoorbeeld inschrijven, net als Jozef en Maria die hiervoor naar Bethlehem gingen. Caesar Augustus had immers kort daarvoor bepaald dat er in het hele land een inschrijving zou plaatsvinden, en mensen moesten naar de stad van hun voorouders om zich daar te laten inschrijven. In Zaltbommel konden mensen hun naam noteren op een rol 'perkament'.

Collectebus
De tocht liep ten einde bij de grote ster die de Wijzen uit het Oosten hadden gezien en die hen naar Bethlehem dirigeerde. Een warme afdronk was er in de Sint-Maartenskerk waar de wandelaars konden genieten van glühwein of chocolademelk. Wie wilde, doneerde wat in de collectebus voor Het Vergeten Kind, 'omdat ieder kind een fijn en veilig thuis verdiend, ook met kerst!'

Organisatie
De herdertjestocht komt aan zijn naam omdat in vroeger tijden iedere groep mensen werd vergezeld van een herder die hen de weg wees. 

De tocht in Zaltbommel startte op de Markt en voerde langs historische en bekende locaties zoals het Stadskasteel / Huis van Maarten van Rossem, Wijnkoperij Luuc van Boort, de Vishal, de Torentuin en de Sint-Maartenskerk.

Een groep van zo'n zeventig vrijwilligers stak de handen uit de mouwen bij het opbouwen van de taferelen, als acteur, EHBO-er, bij het vervoer van de dieren, als kostuummakers, lichtaanstekers en meer.

De tocht werd georganiseerd door vier kerken in Zaltbommel te weten: de Nederlandse Gereformeerde Kerk De Ontmoeting, Evangelische Gemeente Bommelerwaard, Kerk met Passie, de Protestantse Gemeente Zaltbommel en Katholiek Bommelerwaard, H. Franciscusparochie.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Gelijk spel in Tiel voor N.I.V.O.-Sparta

ZALTBOMMEL - N.I.V.O.-Sparta pakte in de uitwedstrijd tegen Theole in Tiel geen winst. Het treffen tussen de nummer twee en drie van de ranglijst eindigde in een gelijke stand 0 tegen 0, maar overheerste een tevreden gevoel.

N.I.V.O.-Sparta speelde eerder in Zaltbommel een zeer las...

Brocante Markt Zaltbommel heeft nog plek voor standhouders

ZALTBOMMEL - Zaterdag 22 juni bruist de historische binnenstad van Zaltbommel en ‘ademt alles wat een echte oude vestingstad tot zijn recht laat komen.’ De tijd is van 10.00 tot 17.00 uur.

Van de Oude Vismarkt, langs de Gasthuiskapel naar de Boschstraat is er een brocante ma...

Eerste Cultuurmakelaar gemeente Zaltbommel is gestart

ZALTBOMMEL - Mees Heijman is woensdag (1-5) begonnen als eerste Cultuurmakelaar binnen gemeente Zaltbommel. In opdracht van de gemeente heeft Stichting Cultuurcluster Zaltbommel de Cultuurmakelaar aangetrokken. Dit als vervolg op komt de Cultuurvisie “Verder Ontwikkelen”.

...