Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Meer sporten en energiebesparing door ledverlichting

Geschreven: 29-04-2024
 Meer sporten en energiebesparing door ledverlichting

EINDHOVEN - De gemeentelijke verlichting sportvelden is duurzaam omgebouwd

Ledverlichting zorgt niet alleen voor betere kwaliteit licht op sportterreinen; tegelijkertijd besparen  verenigingen op energie- en onderhoudskosten en CO2-uitstoot. Hierdoor kunnen sportverenigingen ook in avonduren meer organiseren. Zo kon het eerste team van PSV Honk- en Softbal op vrijdag 26 april een avondwedstrijd spelen met goede, veilige en betaalbare verlichting. Op alle tien sportparken in Eindhoven zijn intussen de lichtmasten in eigendom van de gemeente over op ledverlichting. Dit werd mogelijk gemaakt nadat de raad in november 2022 instemde met een aanvullend investeringskrediet voor een versnelde ombouw naar ledverlichting.

Duurzaam verlicht
Wethouder Maes van Lanschot (Sport): “Ledverlichting is zo’n 25% zuiniger dan traditionele verlichting. Omdat je ledverlichting ook kunt dimmen en schakelen, kunnen besparingen nog verder stijgen, tot wel 40 procent. Goed voor de portemonnee van de verenigingen. Zo houden we sport betaalbaar en toegankelijk! Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheidsambities van de stad.”

Deze duurzame verlichting was een duidelijke wens van zowel sportverenigingen, de gemeente als de Eindhovense Sport Raad. Ledverlichting vermindert het totale kWh-verbruik en de CO2-uitstoot. Het heeft een langere levensduur en hoeft dus minder vaak vervangen te worden. Omdat ledverlichting geen opwarmtijd heeft, is het licht ook meteen op het gewenste niveau. En verenigingen kunnen sturen op lichtintensiteit per gebruiksdeel van een veld. Bij de ombouw naar led zorgt de gemeente er natuurlijk voor dat de lichtopbrengst blijft voldoen aan de richtlijnen van de betreffende sportbonden. 

Meer sporten mogelijk, ook bij PSV Honk- en Softbal
Omdat de kosten voor verlichting lager zijn, levert dit extra sportmogelijkheden op in de avonduren. Voorzitter Martijn den Otter van PSV Honk- en Softbal: “De veldverlichting voldeed al enige tijd niet meer. De ballen waren niet goed te zien en het spelen en trainen in kunstlicht werd daarmee gevaarlijk. Door de hoge kosten van de oude verlichting was dit voor ons niet meer te doen. Met de nieuwe verlichting zijn beide problemen in één klap opgelost. De best mogelijke verlichting en dan ook nog tegen een fractie van de energiekosten. Zo kunnen we weer meer trainen en meer wedstrijden spelen. Beter kunnen we het niet krijgen. Daar zijn we de gemeente enorm dankbaar voor!”

Verdere verduurzaming van sport
Gemeente Eindhoven doet meer om sportparken en andere sportfaciliteiten te verduurzamen. Ze streeft naar duurzame sportparken waar zo min mogelijk energie wordt gebruikt, of waar zelfs eigen energie wordt opgewekt. Dit in omgevingen die bestand zijn tegen hitte en waar neerslag kan worden opgevangen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en geen plastic infill-materialen meer bij nieuwe en te vervangen kunstgrasvelden. Verschillende sporthallen, gymzalen en kleedkamers zijn al verduurzaamd (o.a. isolatie, ledverlichting en zonnepanelen) vanuit het programma Slim Verduurzamen Vastgoed of dit wordt de komende tijd gedaan.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
De Lievekamp presenteert programma 2024-2025

OSS –Theater De Lievekamp presenteerde afgelopen maandag het theaterprogramma voor het nieuwe seizoen aan belangstellenden en genodigden in de Grote Zaal. Vanaf september staan er opnieuw een groot aantal uiteenlopende producties op de agenda, verdeeld over alle theatergenres. Variëren...

Maaiseizoen van start

DEN BOSCH - Tussen 1 juni en 15 november maait waterschap Aa en Maas een groot deel van haar sloten en beken. Incidenteel hebben we vanaf half april al een aantal slootbodems gemaaid om ervoor te zorgen dat het water goed door kan stromen. Met het jaarlijks maaionderhoud voorkomen we da...

Informatieavond: Heeft u het goed geregeld? Toon

WAALWIJK - Op dinsdag 4 juni verzorgt mevrouw Mr. Kolette Labout – de Jong, notaris bij Meewis Notarissen in Waalwijk, een lezing bij TOON. Zij geeft informatie over het wettelijk erfrecht en testamenten, schenkingen en het levenstestament.

Wil jij weten wat belangrijk is om te re...