Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

600 leerlingen groep 5/6 doen mee aan les Leven van de natuur

Geschreven: 22-03-2024
600 leerlingen groep 5/6 doen mee aan les Leven van de natuur

OSS - Tijdens de les ‘Leven van de natuur’ ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 aan de hand van allerlei uitdagende opdrachten, hoe belangrijk natuur voor ons is. We gebruiken de natuur om te eten, te drinken en ons te kleden. Zelfs voor medicijnen hebben we de natuur nodig. Zonder de natuur kunnen we dus niet leven. Er doen 600 leerlingen mee van basisscholen uit Oss en omstreken. De les loopt nog tot en met 12 april 2024.

Bestaat er een suikerklontjesfabriek?

Wat is het verschil tussen een knol en een bol? Waarom zitten er allemaal gaatjes in een eierschaal? Waarom is volkoren brood gezonder dan witbrood? En wat maken we van de haren van een ezel? Naar het antwoord op deze en nog veel meer vragen, gaan kinderen van groep 5 en 6 op zoek bij de les ‘Leven van de natuur’.

Ontdekken waar ons voedsel vandaan komt en hoe wij de natuur gebruiken en nodig hebben, staat bij deze les centraal. Dus proeven de kinderen verse suikerbiet. Al snel wordt duidelijk dat suikerklontjes toch niet rechtstreeks uit de fabriek komen. Ze snijden een aardappel en een ui open om de verschillen te zien tussen een knol en een bol. Ze nemen in de moestuin verschillende groenten onder de loep. En ze gaan op de boerderij op zoek naar dieren waarvan wij het vlees, de melk en vaak nóg meer gebruiken.

Sneakers van sinaasappelschillen en een rugzak van brandnetels

Het winkeltje met bijzondere kledingstukken is een populair onderdeel van de les. Want wist je dat je hele coole sneakers kan maken van sinaasappelschillen en druivendrap? En een chique tas van appelleer? En wat denk je van een rugzak van hennep en brandnetel? Aan de hand van hints moeten de kinderen ontdekken van welke materialen uit de natuur de kledingstukken in de winkel gemaakt zijn.

100% puur natuur

Het meest populaire onderdeel van de les is het maken van een eigen lippenbalsem met producten uit de natuur. Van gesmolten bijenwas, zonnehoedtinctuur en een paar druppels etherische sinaasappelolie maakt elke leerlingen zijn eigen lippenbalsem voor thuis, 100% puur natuur!

Rivierenland Radio is in Oss te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Financiële impuls voor VDMA en Stads-hart Woensel

EINDHOVEN - De ontwikkeling van VDMA en van Stads-hart Woensel krijgen een subsidie van het Rijk via de Woningbouwimpuls. Voor de ontwikkeling van het VDMA-terrein is 2 miljoen euro aangevraagd en voor Stads-hart Woensel 12,5 miljoen euro. Bij VDMA gaat het om 613 woningen, bij Stads-hart Woensel...

Q-koorts in Brakel vastgesteld

BRAKEL - Demissionair minister Piet Adema liet donderdag (25-4) de Tweede Kamer weten dat op een melkschapenbedrijf in Brakel Q-koorts is aangetroffen. Sinds 2016 is dit niet meer voorgekomen.

Adema schrijft in zijn brief dat de Q-koorts tijdens een standaardcontrole werd gevonden ...

Wethouder Wannet opent themajaar Gedrukt in Zutphen

ZUTPHEN - Wethouder cultuur en erfgoed Sjoerd Wannet gaf vandaag (donderdag 25 april) het startsein voor het themajaar 2024 ‘Gedrukt in Zutphen’. Dit deed hij in de Burgerzaal. Daar staat een van vier kleine presentaties die op verschillende plekken met afbeeldingen en objecten elk ee...